Bezinning

BEZINNINGSMOMENT 

Voormalig deken Raymond Decoster trakteert ons elke week op een mooie bezinningstekst.


Dank u wel voor deze mooie geste!

Adopteer eens een kip ...

En laat ze gelukkig leven op de bio-boerderij “Tierraluna” in Ecuador!

Herwig Bellemans (Gooikenaar die al meer dan 25 jaar in Ecuador woont) heeft met zijn project “galinas felices” (“gelukkige kippen”) heel wat duurzame aspecten op het oog zoals…..

Hij weert maximaal soja in het kippenvoer. Zo kunnen de sojaveldenweer herbebost worden (denk even op wereldschaal :50 miljard kippen). Het ecologische aspect is dus niet te verwaarlozen.

Het alternatief voor soja zijn larven van de soldatenvlieg en lokale planten. Een uitgebalanceerd dieet dus. Biologisch ok!

De kippen hebben ook herplaatsbare rennen, waarin ze een vrije loop hebben. Ze  halen ook voedsel uit de bodem en ze bemesten tegelijkertijd die grond. Het zijn dus echt ”Gelukkige kippen”, want er is aandacht voor het dierenwelzijn.

Ook economie is een belangrijk punt, want het is een heel stuk goedkoper.

Het educatieve aspect zit in het feit dat deze methode aangeleerd zal worden aan lokale boeren. Zo kunnen zij dit ook toepassen en niet alleen zelf hun “galinas” “felices”k weken maar ook lekker en gezond vlees op de markt brengen. Het gezondheidsaspect van het project!

Genoeg aspecten zodat ook jij dit project zou willen steunen?

  • Stort 15 euro (prijs van een gewone kip)
    Herwig Bellemans - BE81 9796 2127 7224
  • En laat het mij weten via jozef.bellemans@telenet.be.
  • Je ontvangt een uitgebreidere uitleg van het project.

Waarom?... Daarom!


Waarom zingt en fluit een vogel? Omdat hij het niet kan laten, omdat hij vrij en blij is. Of om zijn territorium af te bakenen en uit te bazuinen dat hij daar de baas is. Of omdat hij de drang voelt om te paren en dus op een vrouwtje of een mannetje roept. Dààrom zingt een vogel.

 

Waarom bloeit een bloem? Omdat de knop zo ver ontwikkeld is waardoor het openbloeien niet tegen te houden is. Omdat het vocht in haar stengels onweerstaanbaar opstijgt, omdat het licht van de zon haar blaadjes prikkelt. En ook omdat de bijen erop wachten. Dààrom bloeit een bloem.

Waarom blinkt een steen in de rivier? Omdat hij kristallen herbergt, omdat hij gepolijst is door het schuren van het water of het ketsen van paardenhoeven. Of omdat de lichtinval gunstig is. Dààrom blinkt een steen.

 

Waarom leeft een mens? Omdat zijn hart klopt en het bloed door zijn aderen jaagt. Omdat de lucht die hij inademt zuiver en gezond is. Omdat andere mensen van hem houden en omdat hij  verlangt te leven. Dààrom leeft een mens.

 

Als kind vroeg ik wel eens aan mijn moeder: “Waarom is dit en waarom is dat?” En dan antwoordde ze soms: “Daarom!” Veel wijzer werd ik daar niet van. Of toch: misschien dulden sommige dingen geen vraag.

Ouders zeggen regelmatig aan hun kinderen wat ze moeten doen. En als ze dan naar het waarom vragen, dan is het antwoord vaak even kort: “Daarom, omdat wij het zeggen!” En dan zou je kunnen denken dat ze hun ouderlijk gezag willen laten gelden, en heel wat jongeren willen zich daar niet altijd zomaar naar voegen. Maar even vaak hebben ze het verkeerd voor. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn en je doet ze omdat het zo hoort. Verstandelijke argumenten halen niet zoveel uit. Je moet je inleven in de situatie en dan voel je het na een tijdje wel aan. Natuurlijk is wetenschappelijk onderzoek belangrijk, zelfs noodzakelijk. Je leert aldus hoe de dingen in elkaar zitten, maar de echte betekenis ervan achterhaal je daar niet mee. De uiteindelijke hoe-en-waarom-vraag blijft.

 

Een vogel hoort te zingen, een bloem hoort te bloeien, een geslepen steen hoort te blinken. En zo leer ik dat een mens hoort te leven. Waarom? Omdat God, de Schepper, het zo heeft beschikt. Ik leef omdat God wil dat ik leef. Daarom!

Dus, volg je hart, leef ten volle, maar dan wel op een manier daar iedereen deugd aan beleeft.


Raymond Decoster

De wereld is zo mooi

Een prachtige viering en ontmoeting die ons nog even doet na glunderen.

Zo veel verschillende mensen samen, vieren de wereld en de mooie kleuren die we allemaal in ons dragen. Alle dopelingen van het voorbije jaar krijgen hun doopdruppel en hun plekje in de viering. Febe Eylenbosch zong prachtige liedjes die iedereen even stil liet worden. En Stef Bos zijn lied over de magische wereld doet ons dromen van een plek waar iedereen zijn weg kan vinden, waar zorg om de wereld geen belofte is. Zijn liedje begint met een zin die zijn zoon zei bij het slapen gaan : “papa,  Ik kan niet slapen want de wereld is zo mooi, er is zoveel om te zien en het eindigt nooit, ik kan niet slapen want de wereld is zo mooi.”  Misschien is het vandaag wel tijd om deze zin mee op weg te nemen en hiermee aan de slag te gaan. En deze tekst uit de viering geven we graag mee … laat het een inspiratie zijn.

Welke kleur onze huid heeft mag niet bepalen

hoe we als mens handelen. 

We denken te snel dat de enige mensen

die mensen zijn die eruit zien en denken zoals wij.

Maar als je in de voetsporen van een ander loopt
Zul je dingen leren waarvan je nooit wist dat je ze niet wist

Heer God, help ons die voetsporen en openheid vinden ....

 

We kunnen bomen kappen om ons te verwarmen,

meubels te maken,... maar zo luisteren we niet naar de natuur,

naar de wind, naar de vragen die ons kind heeft over die bomen...

Hoe hoog groeien die eigenlijk als we ze niet laten leven?

Heer, help ons om heel bewuste keuzes te maken

als we ingrijpen in onze natuur want alleen zo zullen

we alle vragen van onze kinderen kunnen blijven beantwoorden.

 

De spinnen en de netels zijn mijn vrienden en we zijn allemaal met elkaar verbonden in een cirkel, in een ring die nooit zal eindigen.

Verbondenheid voelen met alles wat leeft …

Mooie woorden, maar lukt het ons om elk leven met

evenveel respect te behandelen?

Heer, geef ons een open hart om de natuurcirkel te voelen

altijd en overal en dan zullen we de kleuren van de wind zien !

Een waslijst vacatures

 

In het evangelie spreekt Jezus heel vaak over het Rijk God. En wie evangelisch wil leven, moet zich inspannen om het voor mekaar een stukje hemel op aarde te maken.

Knelpuntberoepen en openstaande betrekkingen zijn overal een realiteit. Wel, de VDAB van onze zonewerking deelt mee dat er voor de uitbouw van dat Rijk Gods nog veel vacatures moeten ingevuld worden. Daarom worden dringend gezocht:

- garagisten die sleutelen aan grote en kleine foutjes;

- leerkrachten wiskunde die alles eerlijk verdelen;

- duivenmelkers die vredesduiven kweken;

- zakenmensen die tijd vrij maken voor hun gezin;

- deurwaarders die alle wapens in beslag nemen;

- muzikanten die mensen opvrolijken en laten dansen van plezier;

- oogartsen die blindheid wegnemen zodat mensen het weer zien zitten;

- kleermakers die de wereld in een nieuw kleedje steken;

- badmeesters die mensen boven water halen;

- wegenwerkers die eenzamen met alleenstaanden verbinden;

- fietsenmakers die zorgen dat alles weer op wieltjes loopt;

- tolken die ons elkaar leren verstaan;

- slopers die hinderlijke drempels en muren opbreken;

- studenten die zich bekwamen om iets te betekenen in de samenleving;

- portiers die openheid bewerken;

- installateurs die meer warmte mogelijk maken;

- metsers die woningen bouwen voor daklozen;

- soldaten die vrede van de ene kant naar de andere schieten;

- verpleegkundigen die niemand alleen laten in hun pijn;

- jongeren die ouderen vertrouwen schenken;

- en tenslotte… mensenvissers: christenen die geloven in  de blijde boodschap en door hun manier van leven daadwerkelijk bewijzen dat Jezus leeft, en die – net als Jezus – de goedheid van God willen zichtbaar maken in de omgang met elkaar.

 

Van welke vacature ga jij werk maken? Je mag ook cumuleren. Geen zwartwerk, maar toegewijd vrijwilligerswerk. Je verdient er geen geld mee, maar wel je hemel.


Raymond Decoster