Deze website wordt niet meer onderhouden en zal tegen eind dit jaar afgesloten worden. Bezoek ons vanaf nu op www.donboscozennedal.be
BEZINNINGSMOMENT
Voormalig deken Raymond Decoster trakteert ons elke week op een mooie bezinningstekst.
Dank u wel voor deze mooie geste!
Dit artikel is wegens vakantieregeling in de drukkerij al van 24 juni de deur uit, toen nog in dagen van regen en nog eens regen. Als je dit leest is de vakantie al 2 weken aan de gang, met hopelijk meer zonnige dagen.
Na gedane arbeid is het goed even uitblazen, velen zijn echt wel aan vakantie toe. Soms kan je de ernst van de mensen hun gezicht aflezen. Hun agenda staat volgeboekt, ze praten niet, maar ‘voeren gesprekken’. Ze zijn altijd gehaast, want ‘tijd is geld’. Het
leven is maar kort en er moet zoveel gedaan worden, zo luidt hun filosofie. En zulke mensen kom je vaak tegen. Hun leven is een cocktail van hard werken, veel vergaderen, veel relaties maar weinig vrienden.
Gelukkig ontmoet je ook andere mensen voor wie het leven méér is dan jacht en haast. Hun leven is niet gepland, zij maken plannen om te leven. Zij zoeken in hun agenda naar vrije tijd, en hun relaties zijn ook hun vrienden. Ook zij hebben het druk, maar ze maken altijd tijd voor jou. Want tijd heb je nooit, tijd maak je! Zulke mensen verstaan de kunst om te leven. Ze hebben iets van kinderen. Het leven wordt kleurrijk wanneer we als een verwonderd kind kunnen vragen: waarom geeft de zon warmte? Waarom zingen de vogels en bloeien de bloemen? Misschien moet je het leven ervaren als een geschenk. We hadden er evengoed niet kunnen zijn, maar jij bent er, ik ben er, en ik ben blij dat jij er bent.
Vakantie is een jaarlijkse microbe, waar zowat alle mensen door aangestoken zijn. Zij verlaten de alledaagsheid van het leven; boeken worden opzij geschoven, kantoren en fabrieken sluiten ‘wegens jaarlijks verlof’.
Extra treinen met mooie namen rijden overvol van noord naar zuid, met bleke en bruine mensen. Je ziet weiden vol kleurige tenten want de jeugdbewegingen zijn op kamp, of mensen
zoeken een stukje paradijs met diep blauw water en een eindeloos blauwe lucht.
Vakantie is een betoverend woord. Sommigen zoeken het ver weg, ergens aan een lui strand. Anderen ontdekken nieuwe mensen, nieuwe culturen die eeuwenoud zijn.
Soms is er geen geld voor dure vakanties, maar je kan het ook vinden in rust, stilte en schoonheid. Weet dat het schone soms zo dichtbij ligt: het spetterend vuurwerk van een zonsondergang, bloemen, vogels en vlinders, (klein)kinderen, geuren en kleuren. Zoveel onvergetelijke momenten. Er is zoveel om van te genieten: een barbecue met vrienden, een daguitstap, een zwempartij, een wandeling. Je kan elke dag een verrassingsreis maken. De vakantie is immers een geschenk vol verrassingen.
En toch is het nóg méér. We hebben tijd om anderen terug te vinden. Vakantie is de tijd om de banden in je gezin en met je vrienden weer hechter aan te halen.
En misschien voel je mij al komen: in deze periode zou je ook wat tijd kunnen vrijmaken voor God. Hij is tenslotte de Heer van die mooie schepping en die prachtige natuur waarvan je gratis mag genieten.
Het kan deugd doen even op adem te komen in de stilte van een abdij of van een kerk, in die mooie ruimte van Gods huis. Als je van iemand houdt en in iemand gelooft, dan maak je altijd tijd voor hem of haar. Dan is prioriteit belangrijker dan tijd. En dat geldt ook voor God.
Raymond Decoster
Ook in de vakantieperiode kunnen en mogen we niet helemaal uit het oog verliezen dat onze huidige tijd getekend wordt door schaduwzijden die het leven van zoveel mensen vaak heel somber maken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we onze geplande vakantie moeten laten varen, maar de zieke, de bejaarde, de mens in nood mag in die periode toch niet uit onze aandacht verdwijnen.
Ook in de vakantie worden wij in de pers en media geconfronteerd met landen die strijden om hun onafhankelijkheid, met volkeren die honger lijden, met mensen die heen en weer geslingerd worden door de eisen van de welvaart en overconsumptie. Velen worden er moedeloos van of geraken verbitterd.
Er zouden in de media echter heel wat blije en positieve beelden kunnen gebracht worden. Laat ze eens met een camera door een ziekenhuis lopen, waar zovelen zich met zorg en liefde buigen over het leed van medemensen, waar zoveel bezoekers met een attentie en een warm hart naar de zieken komen, en waar kinderen met een zelfgemaakte tekening naar oma of opa huppelen. Laat ze eens met een camera door de jeugdkampen lopen, waar leiders en leidsters zich onvermoeibaar inzetten voor de jeugd en waar kampouders zich uitsloven om te helpen. En dit allemaal belangeloos.
Voor anderen is de aardbol alles behalve een zonnig landschap, maar dat mag onze hoop op een leefbare wereld voor iedereen niet doen verflauwen.
Ook in de tijd van Jezus was dat reeds zo, en in het evangelie kunnen wij lezen hoe Jezus op dat alles reageerde. Als jongen maakte Hij kennis met de dromen van bevrijding en gerechtigheid. Hij hoorde daarover spreken in de synagoge, zoals wij in de zondagsmis het Woord Gods kunnen beluisteren. Bij Jezus bleef het echter niet bij ‘luisteren’ alleen. Langzaam dringt bij Hem de overtuiging door dat Hij daar iets moest aan doen. De woorden die Hij hoorde, moesten ook in vervulling gaan. Hij ging bouwen aan een wereld van vrede
en recht. Biddend tot de Vader en luisterend naar de woorden van de profeten, leert Hij verstaan wat God van Hem wil: zelf profeet zijn en verkondigen, toekomst bieden aan iedereen. Jezus trekt van dorp tot dorp en verkondigde dat wij er moeten zijn voor de armen, de misdeelden, de lijdenden en de bejaarden.
Ook wij moeten het goede nieuws brengen. Ook wij worden als apostelen gezonden om aan de wereld te laten zien dat het allemaal veel mooier en beter kan. Waarom zouden wij ons tijdens de vakantie zo nu en dan niet eens laten weghalen van achter onze vakantieplannen? Neem of maak tijd voor de ander. Maak eens een wandeling naar een eenzame in uw straat. Geef je op als chauffeur voor een uitstap met bejaarden. Het kan zo simpel zijn om door een liefdevolle attentie ook aan anderen een beetje een vakantiegevoel te geven. Ook als het regent, kan je een zonnetje zijn voor medemensen. Of hoe klinkt het ook weer in dat kerklied: ‘Geloven in de liefde, een zon die nimmer ondergaat’.
Raymond Decoster
De schoolpoorten zijn voor een hele tijd dicht. Twee maanden lang ondergaat onze hele samenleving de invloed van het verschijnsel ‘vakantie’. Vandaar ook dit blad voor 3 weken. Velen zwerven uit en gaan op reis.
Maar vooraleer de meesten de auto starten, stellen ze eerst nog de GPS in.
Het voorbeeld van de moderne gids en eigenlijk wel een interessant toestelletje omdat het toont hoe een goede gids kan, of zou moeten te werk gaan.
Natuurlijk moet je wel eerst weten waar je naar toe wil, wat het doel van je reis is.
Wil je je ontspannen of je eerder eens helemaal uitleven?
Hoop je op een echte ontdekkingsreis of is gewoon genieten al meer dan genoeg? …
Op basis van dat reisdoel kan de GPS een route uitstippelen.
Maar, opgelet: er zijn ook nog extra instellingen die bepalen hoe die weg er exact zal uitzien.
Wil je de snelste weg? Of de kortste? Liefst via snelle autowegen? Of toch liever kleine dorpjes ontdekken?
Die instellingen, jouw ingesteldheid kunnen allesbepalend zijn.
Het is dus wellicht een goed idee eerst je verwachtingen, jouw ingesteldheid, de manier waarop je in je 'congé' stapt, uit te klaren. Eens alles duidelijk is en de GPS goed ingesteld, ja, dan moet je de gids volgen, dan moet je de GPS gehoorzamen, er gehoor aan geven.
En zo is het altijd met een gids: je moet goed luisteren en hem of haar je vertrouwen geven.
Wat me opvalt, is dat we vandaag de dag gemakkelijker blind vertrouwen op een elektronisch toestel dan op een gids van vlees en bloed. Voor die laatste zijn we kritischer, en stellen we veel meer in vraag.
‘Gids’ verwijst naar de eerste letter van GPS, de "G", van gids dus, maar ook naar Geloven, Geluk, Gehoorzaam en zelfs Genieten. De "P" en de "S" zouden dan voor Pauze en Samenzijn kunnen staan.
GPS = Genieten, Pauze, Samenzijn, drie aspecten die we in de vakantie zeker nodig hebben.
Raymond Decoster
Don Bosco Parochie & vzw Zennedal-Ommekaar
Alsembergsesteenweg 130
1501 Buizingen
KBO : 0847.081.501 - rpr Brussel
Je kan het secretariaat van DonBosco Zennedal contacteren op
Maandag van 9 tot 12 uur
Dinsdag van 9 tot 12 uur
Vrijdag van 9 tot 12 uur
02/ 356.77.71 of via donboscobuizingen@gmail.com
De Don Bosco-parochie hoort bij de parochiale zone Groot Halle
Indien jouw gegevens op deze website niet meer juist zijn of je wenst deze gegevens of fotomateriaal te laten verwijderen, mag je met ons contact opnemen.
© Copyright. All Rights Reserved.