Actueel

PAROCHIENIEUWS :

Thuis vieren


Wil je de viering graag thuis nog eens rustig nalezen?

Kon je niet aanwezig zijn tijdens de zondagsviering?

Wil je nog wat langer op afstand mee-vieren?

Hier kan je de actuele viering steeds terugvinden.

Viering van 28 juni

Zomerviering

oneven zondagen

Zomerviering

even zondagen

JENNY HERMY

Zondag 14 juni was Jenny bij de eersten voor de eerste zondagviering na maanden lockdown in de Don Boscokerk aanwezig. Dinsdag 16 juni overleed zij onverwacht. Een verslagen familie maar ook een perplexe parochiegemeenschap heeft haar uitvaart gehouden op woensdag 24 juni in haar huiskerk Don Bosco Buizingen. Sinds jaren was zij hier een dragende kracht. Niet alleen vroeger toen ze mee de nevenvieringen voor kinderen opstartte, maar ook later als lector en recent nog als mede-initiatiefnemer van de groep Sacrale Dans. Jenny was ook jarenlang een geliefde leerkracht Aardrijkskunde in het H. Hartinstituut te Halle. Familie en vrienden weten: de herinnering is mooi. Haar leven blijft. 

De reddertjes in zennedalland

Soms is iets niet wat het lijkt; neem nu de titel van dit artikel. We hebben het niet over een avontuurlijk vervolg op de animatiefilm ‘De reddertjes in kangoeroeland’. Deze reddertjes  zijn de extra vrijwilligers die gevolg gaven aan de oproep om hulp te bieden bij de kampwissels in Zennedal.

Gewapend met poetsdoeken, schoonmaak- en desinfecterende middelen, gingen ze inmiddels al bij enkele kampwissels de strijd aan met een onzichtbare vijand, met als nobel doel de volgende jeugdgroep een veilige accommodatie te kunnen bieden. Of zien we daar toch enige overeenkomst met die andere reddertjes!

Heel veel inzet

Opluchting bij alle groepen die van 1 juli tot en met 25 augustus in Zennedal een kamp gepland hadden. Drie jaar op voorhand stonden deze zomerkampen al geboekt, maar door de coronacrisis was het gespannen afwachten: wel of niet op kamp. Voor sommige groepen was de ontgoocheling groot omdat de accommodatie niet voldeed aan de corona-normen op gebied van ruimte en mogelijkheden. Een meerdaags verblijf met de doelgroep kinderen en jongeren liet niet op elk moment toe om alle onderlinge afstandsregels of oppervlakteregels te respecteren. Maar Zennedal was er klaar voor!

Met de steun van het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) kon de heropstart voorbereid worden. Op advies van de virologen werd gekozen voor het concept van vaste contactbubbels van maximum 50 personen. Zowel voor de groepen, die het protocol en het draaiboek van het jeugdwerk moesten respecteren, als voor de uitbaters van een jeugdverblijf, die het ‘heropstart-protocol’ en  het ‘schoonmaak-draaiboek’ moesten toepassen, bracht dit een berg extra werk mee.

Anders dan anders

Gezien Zennedal beschikt over voldoende binnenruimte, een tentenweide en een apart logement voor de kookploeg, is het mogelijk om iedereen tevreden te stellen. De sanitaire voorzieningen zijn opgedeeld en sommige groepen zorgen zelf voor extra toiletten. Er is een aparte quarantaineruimte in geval er gasten ziektesymptomen zouden vertonen.

Het huisreglement dat de groepen voorafgaand ontvangen is aangepast, er werden afspraken gemaakt over de opsplitsing van de groepjes, overlegd met de kampverantwoordelijken over de mogelijkheden en het eetmateriaal werd opgesplitst zodat elke contactbubbel kan beschikken over eigen materiaal.

We kochten meerdere afvalbakken aan met voetbediening zodat er in praktisch elke ruimte een ‘veilig’ exemplaar beschikbaar was. Onze afvalcontainers waren wel sneller gevuld want vuilniszakken mochten niet samengedrukt worden. Freddy hoefde dus niet meer in de containers te klimmen of te springen om meer ruimte vrij te maken. Gedaan met de pret!

Al voor aanvang van de kampen hadden we de indruk dat elke groep zeer goed voorbereid en georganiseerd was en dat ze beseften dat hun kamp dit jaar anders dan anders zou zijn... maar daarom niet minder plezant!

Welgekomen steun

Via CJT ontvingen wij bericht dat de jeugdverblijfcentra gratis hygiënepakketten, bestaande uit mondmaskers, vloeibare zeep, handontsmettingsgel, zakdoekjes, spray met allerreiniger, papier op rol en allesreiniger, konden aanvragen. Met de steun van de minister van jeugd en op initiatief van De Ambrassade (coördinator op gebied van jeugdwerk, jeugdbeleid en jeugdinfo in Vlaanderen) waren eerder al 10.000 pakketten verdeeld onder de jeugdbewegingen. Voor de tweede lading kwamen de jeugdverblijfcentra in aanmerking... vlug reageren was de boodschap. Ook de stad Halle nam initiatief om het jeugdwerk te ondersteunen. Van de clusterverantwoordelijke Jeugd & Onderwijs kregen we de vraag “of het ons lukte om alles coronaproof te organiseren en of de stad Halle nog kon ondersteunen”. We dienden ons verlanglijstje in, met als resultaat dat de stad ons 6 hygiënepakketten ter beschikking stelde (1 voor elke groep).

Heel erg bedankt aan alle reddertjes en aan alle organisaties die het jeugdwerk een warm hart toedragen!

De Zennedalploeg

OP STAP MET JEZUS

 

 

Een zomerproject rond ‘woorden’.

Woorden in al hun facetten.

 

14 mensen gingen de uitdaging aan om  met woorden de kruisweg  ‘hedendaags’ vorm te geven.

 

Laat je beroeren

Laat je raken

Laat je meenemen in de rust

Laat je op weg nemen om te mijmeren

Laat je …
De Don Boscoploeg heeft in Coronatijden niet stil gezeten. Fier maar vooral dankbaar kunnen wij u onze nieuwe 'zomerkruisweg' voorstellen.

Met een speciaal dankknipoogje voor Ingrid, Dina, Johan, Eric, Elke, Charlotte, Alis, Rik, Anette, Ilse, Anne en Anne, en Hilde.

Zij gingen de uitdaging aan van de vraag van de parochieploeg om veertien kunstwerkjes te maken.

De nissen van de huidige kruisweg krijgen gedurende de gehele zomer nieuwe beelden in woord en kleur.

Deze veertien pareltjes kunnen dagelijks de gehele zomer lang bewonderd worden in de Don Boscokerk van de Alsembergesesteenwg 130 te Buizingen.

Er is ook een boekje gemaakt met de teksten.

Sinds zondag 7 juni is de tentoonstelling al toegankelijk. De officiële opening ging door op zaterdagnamiddag 6 juni.

Dat omwille van Coronatijden deze nieuwe installatie niet kon geopend worden met een receptie zal iedereen wel begrijpen.

Als tegenprestatie krijg je van ons gratis een onuitgegeven stille ruimte die je zalig zal omarmen eens je de kerk binnenstapt.

Genieten van woorden met een muzikale achtergrond? Het kan!

Elke week tonen we hier 2 staties (foto’s van Jan Steenhouwer),

Nog meer goed nieuws was dat wij vorige zondag 14 juni weer onze zondagse viering om 10 uur in in de Don Boscokerk intens hebben gevierd.

Niet alleen de parochieploeg kijkt naar jou uit om een ontmoeting aan de bron.

Welkom op De Afspraak elke zondag 10 uur. 

Zennedal weer in de startblokken

De voorbije maanden hadden we te maken met ongewone toestanden in ons  Jeugdverblijfcentrum Zennedal. Meer dan tien jeugdgroepen zagen hun verblijf in het water vallen, maar vanaf 1 juli is er weer hoop, zij het onder voorwaarden.

Het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT,) waar Zennedal bij aangesloten is, zorgde voor een puike begeleiding tijdens de crisismaanden, met gerichte info, en van zodra er groen licht was voor de heropstart van het jeugdtoerisme ontvingen we een uitgebreid protocol waar we aan de slag mee konden.

Veiligheid en gezondheid

De heropstart van de activiteiten diende gekoppeld  te worden aan de veiligheid en de gezondheid van medewerkers, kinderen en begeleiders van de groepen.

Er werd gekozen voor vaste contactbubbels van maximum 50 personen. Grote groepen – en Zennedal ontvangt tijdens de zomermaanden meestal groepen van 100 personen en meer – werden dus opgesplitst in kleinere deelgroepen. Sommige groepen kozen ervoor om de periode op te splitsen: 5 dagen voor een deel van de groep en 5 dagen voor een ander deel. 

Voor de groepen was het een hele klus om alles te regelen, maar ook voor de medewerkers van Zennedal. Er diende namelijk een hele waslijst aan maatregelen gerespecteerd te worden, niet in het minst bij een groepswissel. De 2 à 3 uur tijd tussen vertrek van een groep en aankomst van een andere was in ‘normale’ omstandigheden dikwijls al krap om alles weer in de plooi te krijgen. Met de huidige maatregelen voor een propere en veilige accommodatie zal  het zeker alle hens aan dek worden!

Toch zijn we blij voor alle kinderen en jongeren, nu er in deze moeilijke tijd ook voor hen vooruitzicht is op een zomer waarin ze echt kunnen samen zijn, spelen en beleven.

Deze groepen mogen we vanaf 1 juli verwelkomen in Zennedal: KSA Torhout – Chiro Sagevo Grembergen – Chiro Betekom – Chiro Sint-Michiel Oevel – KSA Elverdingen en Jong Karmel Borgloon.

We zullen er alles aan doen om deze groepen een mooi kamp te laten beleven.

Vriendelijk verzoek

Tijdens de zomermaanden juli en augustus wordt iedere bezoeker van de bovenlokalen verzocht om de toegang via de kerk te gebruiken. De ‘gebruikelijke’ toegang (boven de keuken) is voorbehouden aan de kookploeg van de groepen.

Wie niet tot de verblijvende kampgroep behoort wordt verzocht geen ‘wandelingetje’ te komen maken op de terreinen. De groepen zullen namelijk heel wat inspanningen geleverd hebben om hun verblijf veilig te plannen en dat verdient alle respect!

De Zennedalploeg

KLAAR VOOR DE WINTER

De zomer is nog maar pas begonnen en in de Don Boscokerk zijn ze al klaar voor de winter. Deze maand werden de laatste werken uitgevoerd van de nieuwe verwarmingsinstallatie voor de kerk. Dat is een hele zorg minder want de oude installatie op mazout was intussen al 25 jaar oud en zo goed als out. Naast de kerk verrees dan ook een nieuwe schouw mooi in dezelfde tinten als de kerkmuur. Ook het bloemenparkje ernaast werd helemaal opgefrist met een nieuwe aanplanting. Met heel veel dank aan het kerkbestuur voor de jarenlange planning en de uiteindelijke mooie en nuttige uitvoering van deze werken. Laat de winter maar komen.

OKRA BUIZINGEN

De voorbije maand werden de bewoners van het woon-zorgcentrum Lucie Lambert uit de Nachtegaalstraat verrast met een kamerplant. Maandenlang zaten de bewoners zowat opgesloten met enkel uitzicht op een parking en gelukkig wat groen aan de achterzijde. Maar bezoekers waren lange tijd niet welkom. Maar nu was er deze lieve attentie van de mensen van de Okra gepensioneerden van Buizingen. Zij vergeten hun oudste vrienden niet.

DE EERSTE KEER

Sinds zondag 14 juni is de tijd van de 'om-denkvieringen' (voorlopig?) voorbij. Een om-denkviering  werd in de pastorie van de Don Boscoparochie klaargemaakt voor elke zondag. Daar maakten de voorgangers en het secretariaat elke week hun werk van. Met een hele ploeg medewerkers werden de tekstboekjes elk weekend 'aan huis' bezorgd. Met heel wat leuke anderhalve meter babbels. Er zijn namelijk redelijk wat, vooral oudere, mensen die geen internetgebruikers zijn. Dat zij zo'n misboekje thuis besteld kregen, vergeten zij nooit. Ook via de parochiewebsite konden de vieringen ervaren worden. Met af en toe een mooi luisterlied erbij. Chapeau aan heel deze ploeg.

Maar zondag 14 juni was het 'terugkomzondag'. Heel wat veiligheidsvoorschriften waren van te voren netjes uitgewerkt en uitgevoerd. Wie er bij was kreeg op het einde van de viering de nieuwe dichtbundel Hemelingen van dichter Koen Stassijns als geschenk mee naar huis. Tijdens de lockdown hebben wij ontdekt hoezeer wij niet zonder elkaar kunnen. Hopelijk kunnen wij samen een nieuwe quarantaine voorkomen. Het lijkt als nieuw: op zondagochtend opstaan... en je kan weer naar een viering. De zondag kan heel wat meer betekenen dan enkel naar de bakker gaan!