Actueel

PAROCHIENIEUWS :

OMDENK-VIERINGEN

Nu het weer even niet mogelijk is om fysiek met meer dan 15 personen samen te vieren rond onze parochietafel bieden we op deze pagina wekelijks  de teksten van de zondagsviering aan.

GRANDE ABRAÇO, FRANS

Op zondag 18 april 2021 overleed Frans Massant in Ronse. In Buizingen was hij een geliefd onderpastoor. De Chirojongens stichtte hij samen met Frans Dekegel. Hij richtte er eveneens een jongerenkoor en orkest op. Dat alles in de jaren vijftig van vorige eeuw. Ook in de toen net gebouwde Don Boscokerk kreeg hij van zijn pastoor D’Heu heel wat zware opdrachten uit te voeren.

Frans werd geboren op 28 april 1928 in Scherpenheuvel. Hij werd tot priester van het aartsbisdom Mechelen gewijd op 20 juli 1952. Zijn eerste opdracht kreeg hij als onderpastoor in de toen nog enige parochie van Buizingen, Sint-Vincentius van 1952 tot 1961. In 1965 werd hij benoemd in de pastoraal in Saô Paulo in Brazilië. Later werd hij er vicaris van de bisschop.

Daarna stichtte hij in Brazilië een gezin. Na zijn vertrek uit Brazilië verhuisde hij terug naar zijn geboorteland, België. Ondertussen bleef hij tot op vandaag met heel wat vrienden van toen uit Buizingen contact houden. Als gepensioneerde woonde hij nu met Agnes Vanvolsem, zijn echtgenote, in Ronse waar hij in haar nabijzijn overleed.

Tot op het laatste bleef hij helder en actief betrokken bij alles wat mensen een waardig leven geeft. Ook zijn strijd voor sociale rechtvaardigheid was enorm. ‘Dank aan het leven. Het heeft mij zoveel gegeven’. Deze lijfspreuk van Frans blijft met ons meegaan. De afscheidsplechtigheid ging door in Frasnes op vrijdag 23 april 2021. Ook in Buizingen willen wij hem waardig gedenken. R.D.

Vrouwen in de Kerk


Op 3 april verscheen  in De Standaard een artikel met als titel : "De stille ommekeer voor vrouwen in de kerk" . 

Ook in onze parochie bevinden er zich heel wat vrouwen onder de talrijke vrijwilligers.


Hoe ervaren deze vrouwen geloof ? Waarom  engageren zij zich?  Wat raakt hen en doet hen groeien? 


Heb je het artikel gemist en wil je het graag nog lezen?Klik op de knop: 

Enkele vrouwen uit onze parochie reageren.

Je kan het lezen via deze knop: 

EEN PLAATS DIE NIEMAND ONBEROERD LAAT

De gedachtenisweide naast de Don Boscokerk is een plek om te koesteren. Ze is onderdeel van de meditatietuin rond het kerkgebouw. Bij het doorkijkkruis liggen de namen van geliefde overledenen en er even vertoeven is voor hun dierbaren een intense beleving.

Het is een rustplek waar verdriet, gemis, heimwee, onzekerheid en onmacht, op vele momenten tastbaar aanwezig zijn. Maar het is tegelijk een plek van geborgenheid, van vertrouwen, van warme verbondenheid, van niet-loslaten, van ontmoeten in herinnering.

Het is een unieke plek van troost en van hoop, waar vogels zingen, waar bloemen tot bloei komen en waar de natuur ons meeneemt in een cirkel van vernieuwing en belofte, van dood naar nieuw leven.

Onderhoud van het terrein en eventuele aanpassingen zijn dan ook noodzakelijk om deze waardevolle plek tot haar recht te laten komen. In de periode mei-juni zal het terrein er even anders uitzien, wat misschien schokkend kan overkomen, maar weet dat de werkzaamheden met het volste respect zullen uitgevoerd worden. Er wordt geen grond afgegraven of verwijderd; enkel mos en onkruid worden onderhanden genomen en waar nodig zal er bijkomend ingezaaid worden. In het najaar wordt er nog een bijkomend onderhoud gepland.

Even staan we nu aan de kant te kijken, maar vertrouw erop dat deze plek, net zoals alles in de natuur, weldra weer haar volle schoonheid zal ontplooien.

Rust, herinnering, troost en hoop zullen weer samensmelten.

Anette

Is zondag 24 oktober 2021 in jullie agenda genoteerd?

Goed zo! Dan ben je al zeker vrij die dag.

Want zoals jullie misschien hier of daar al hebben gehoord

vieren we dan 70 jaar Don Boscokerk!

Jullie horen er beetje bij beetje meer van.

 

Inge, Marij, Katrien, Anette, Freddy, Jan en Alis

A Place to Live  voor kansarme gezinnen in Brussel


Deze organisatie zorgt  in de zomer vakanties voor kinderen, moeders, gezinnen, jongeren omdat die mensen geen/nauwelijks kansen hebben om op vakantie te gaan. 

 

Wil jij 1 of meerdere vakantiedagen financieel steunen? We doen alles wat we kunnen om onze kampen in 2021
te laten doorgann !

A Place to Live heeft je dit jaar weer nodig!

Gezinnen in moeilijkheden en alleenstaande moeders met
kinderen rekenen op jullie om eindelijk wat lucht
te krijgen in deze moeilijke tijden.

Koop vakantiedagen voor een persoon uit een achtergestelde familie: https://aplacetolive.be/vakanties/ Donaties vanaf 40 euro zijn aftrekbaar (!! Via Arc en Ciel ook dit jaar!). U kunt ons werk ook ondersteunen door deze zomer of later vrijwilligerswerk te doen met onze vereniging.
Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij ons? Soms of regelmatig? 
Vul het formulier (zie link hieronder) in of schrijf ons op info@aplacetolive.be

'OMME-Karreke’ op RING TV

Vernieuwde sociale kruidenier heropent deuren in Buizingen


Vandaag heropent de sociale kruidenier ‘OMME-Karreke’ dedeuren. De kruidenier is verhuisd naar een groter lokaal, waardoor er een groter aanbod is en kan de kruidenier inspelen op de grotere vraag van mensen die het financieel moeilijk hebben.


'OMME-Karreke’ opent de deuren in de ruimte waar vroeger de Brassband van Buizingen repeteerde. De omliggende Sociale diensten kunnen nu meer klanten doorverwijzen naar de werking én de klanten kunnen genieten van een ruimer aanbod. “Dit aanbod is voedselhulp, maar ze betalen hiervoor wel een sociaal tarief”, zegt Jolien Horré, verantwoordelijke van het project. “We willen dat de klanten hun zelfwaarde blijven behouden en met de weinige middelen die ze hebben de keuze kunnen blijven maken waaraan ze dit geld spenderen."

Voor mensen in armoede is een sociale kruidenier erg belangrijk. “Voor mij is deze Sociale Kruidenier het verschil tussen eten en niet eten” vertelt Stieven Vannerom, klant en vrijwilliger bij Buurthuis Ommekaar. “Ook de vrijwilligers zijn tevreden. Dit lokaal geeft de nodige ademruimte om veilig te kunnen werken in deze tijden van corona.”

Kookpotten voor Kananga - april 2021

Beste vrienden,

 

Mpokolo wa Muoyo heeft dringend nood aan enkele nieuwe kookpotten. Het gaat over kookketels van 45 en 55 cm doorsnee. Deze ketels zijn in Kananga te vinden, maar kosten in totaal 500 dollar.

 

Wij willen deze aankoop helpen financieren op vrij korte termijn. Doe jij mee? Elke gift (5, 10, 20, 50, … euro) is welkom op volgend rekeningnummer:

 

BE33 3631 9834 6246 van: Steungroep Mpokolo-Congo, met als mededeling "Kookpotten voor Kananga".

 

Opgelet: voor stortingen op dit rekeningnummer kunnen wij geen fiscaal attest afleveren.

 

 

Hopelijk kunnen de kookmoeders van Mpokolo wa Muoyo dank zij jullie gift snel aan de slag met nieuwe kookpotten.

 

Veel dank.

 

De Steungroep Mpokolo-Congo