Actueel

PAROCHIENIEUWS :

GESCHREVEN  STILTE

 

                   
Als een dichter
als een echte vakman,
zijn gedachten beitelt,
zijn woorden schaaft
en zijn verzen polijst,
warrelt het stof in het rond.

En jij noemt dat graag
stof tot nadenken.

 

Geert De Kockere

 

Wenskaarten en kleine attenties,

ontstaan uit een samenspel

tussen vorm, woorden, verzen, en…

bedoeld als wensen en geschenkjes

voor jou en jou en jou….

 

Op zondag 9juni 2019 kunnen jullie na de viering van 10u

terecht in het winkeltje ’geschreven stilte’.

Kom zeker een kijkje nemen, want er zijn weer nieuwe kaartjes.

 

Jan en Alis

Lieve mensen, van harte dank voor jullie solidariteit met de kinderen van Mpokolo.

Beetje bij beetje wordt de nieuwe, broodnodige terreinwagen voor Ivo, zijn medewerker, vrijwilligers en kinderen bijeen gespaard.

We zijn al aardig op weg door vele lieve kinderen en grote mensen. De parochies van Buizingen hielden op zondag 28 april een omhaling voor het project Mpokolo in Kananga. ‘On sait jamais’

In Sint-Vincentius werd er 335,78 euro bijeengebracht en in Don Bosco bracht de omhaling en bar samen 370,20 euro op. Samen is dat 705,98 euro.

Dank ook aan alle mensen die steunen via overschrijvingen.

Alle info over Mpokolo vind je op: www.mpokolo-congo.be

In naam van Ivo Vanvolsem, zijn medewerkers, vrijwilligers en kinderen van Mpokolo: duizend maal dank!

Wie graag het werk van Ivo steunt kan storten op: Scheut Ontwikkelingssamenwerking BE82 0000 9019 7468 met de mededeling: Ivo Vanvolsem 02243031091” Mpokolo, Kananga" "On sait jamais". Je ontvangt dan een fiscaal attest.

De steungroep Mpokolo: Marc Vanvolsem, Johan Christiaens, Johannes Rigobert Mwamba, Johan Veys, Frans Van Humbeeck, Jan Steenhouwer en Alis Lories.

OMMEKAAR

DERTIG JAAR INSPIRATIE EN ACTIE

 

Op vrijdag 3 mei 2019 werd in het buurthuis in het Hoogveld te Buizingen herdacht dat hun initiatiefnemers en medewerkers en werksters nu al 30 jaar lang voor een regionale uitstraling zorgen. Goede reden om eens terug te blikken op de ontstaansgeschiedenis. Jolien Horré, de begeleidster van het buurthuis verwelkomde de zeer talrijke aanwezigen met een verrassingszoektocht en met de lancering van een gelegenheidslied dit alles bij een hapje en een drankje. Rik Devillé mocht een speech over de voorbije dertig jaar Ommekaar afsteken. Enkele fragmenten hieruit.

 

“Ik zie ons daar nog zitten vergaderen in de Regenboog. Het was de nazomer van 1987. Jaarlijks startten wij met een werkgroep Welzijnszorg vanuit de parochie. Vooral de problematiek van kansarmoede in de grote steden kreeg onze aandacht. Maar wij ontdekten dat er ook in kleinere landelijke gemeenten die armoede aanwezig was. Ik hoor Jan Peetermans, zaliger, het nog kritisch verwoorden: "waarom doen wij met Welzijnszorg zoveel voor andere gemeenten maar nooit eens iets voor Buizingen?" Dit was het startschot van wat later Ommekaar zou worden. Om te zien welke noden er waren organiseerden we, onder begeleiding van de Sociale School uit Brussel, een grote sociale enquête in de wijken van Buizingen. Dankbaar zijn wij nog steeds dat Buizingenaar Ben Debognies ons hierbij begeleidde. De resultaten hiervan zijn al eerder gepubliceerd. Het duurde nog twee jaar voor wij klaar waren om met leningen het eerste buurthuis, gelegen in de Kerchovestraat, aan te kopen.

 

Misschien herinneren de oude getrouwen zich nog het grootste dorpsfeest van 1989 in de tent op het Gemeenteplein van Buizingen. Ronald Meurisse, Nina Deknopper, Jan Rimez, Jan Peetermans en nog veel vrijwillige medewerkers waren de voortrekkers toen. Of de geweldige kerstmarkten van 1991 tot 1995 in de Don Boscolokalen voor de uitbouw van het net geopende buurthuis.

Al na een paar jaren was het buurthuis in de Kerchovestraat te klein. Wij hadden ook geopteerd om er een sociale dienst te hebben en een wereldwinkel. Centraal staat het respect voor de mens of gezin in kansarmoede. Niet enkel in het eigen dorp maar wereldwijd. Een open huis moest het worden met een lage drempel. Geloofsovertuiging, politieke achtergrond, afkomst, arm of rijk, gekleurd of kleurloos, Ommekaar werd ontworpen als een huis waar iedereen mee kan aan bouwen en waar elke mens welkom is. De naam “Om-mekaar” wil dat ook uitstralen. Als in Ommekaar voorkeuren gelden, dan gaat het telkens om mensen met minder kansen of voor mensen, slachtoffer van de consumptiemaatschappij.

 

In 2001 vond ik het een drama dat de Kleuterschool van het Hoogveld moest sluiten. Maar twee jaar later waren wij uiterst gelukkig dat in die leeggekomen schoolgebouwen Ommekaar een nieuw elan kon vinden. Meer ademruimte. Ondertussen zien wij in de loop van deze 30 jarige werking verschillende generaties vrijwilligers, sociale werksters, Francine, Anne en nu Jolien samen met de buurthuisverantwoordelijken het beste van zichzelf geven. Telkens met vernieuwende ideeën. Zo ontstond 5 jaar geleden het Ommekarretje dat nu een ingeburgerd begrip is geworden. Ommekaar groeit meer en meer uit tot een warme plek voor vele mensen uit de regio van de Zennevallei.

Dat hier steeds weer nieuwe projecten een kans krijgen is hoopgevend voor de toekomst. Zo gaat het Buurthuis Ommekaar door op het elan van het begin. Hoe meer plekken als deze er op onze aardbol te vinden zijn, hoe groter de kans dat armoede wordt opgeheven, eenzaamheid verdwijnt, ecologische en rechtvaardige handel het wint van het woekerkapitalisme.

Het begon met een droom van een enkelen, in de Regenboog achter de Don Boscokerk. Na 30 jaar van inzet en steeds inspirerende acties kan je er niet naast kijken: Ommekaar is en blijft een open huis voor alle mensen die even adem te kort komen. Hier mogen mensen zijn wie ze zijn.

Vele mensen hebben de geschiedenis van Ommekaar mee bepaald. Sommigen zijn overleden. Eén naam wil ik toch graag in herinnering brengen: André Brems. In het noemen van zijn naam zie ik al die vele vrijwilligers die ons net als André zijn voorgegaan. Vandaag stemt de herinnering aan hen ons tot grote dankbaarheid.

Ik wens het huidige team van verantwoordelijke begeleiders en alle vrijwillige medewerkers in de verschillende diensten van het Buurthuis een dikke proficiat met hun volgehouden inzet en met hun inspirerend engagement. De hoop voor de toekomst van Ommekaar zie ik in jullie ogen, lieve aanwezigen vandaag.

Proficiat Ommekaar!”

Rik Devillé.

WE VIEREN DERTIG JAAR AL ZINGEND


Op een dag werd ik geboren,

Mijn mama was haar hart aan mij verloren

En in datzelfde jaar

Begon het voor ommekaar

Een paar knappe koppen dat was ideaal

Meer moest dat niet zijn voor dit verhaal

Een stuurgroep als nooit tevoren

En zo werd Ommekaar geboren

 

We vieren dertig jaar, helpende handen

Hier in ommekaar, smeden we banden

We geven om elkaar, ’t tijd om te klinken

Een glaasje te drinken, op ons ommekaar!

 

Al van bij ‘t begin was er het praatcafé

Gezelligheid troef bij een “jat kaffee”

Ommekaar stond voor topkwaliteit

Een middel tegen eenzaamheid

Opeens kwam de kleding binnen met hopen

Ze wisten van de slag niet waar gekropen

Dus verhuisden ze naar het Hoogveld

werd hier voortaan de kassa geteld

 

We vieren dertig jaar, helpende handen

Hier in ommekaar, smeden we banden

We geven om elkaar, ’t tijd om te klinken

Een glaasje te drinken, op ons ommekaar!

 

26 jaren later, nog steeds plezier

Toen openden we een Sociale Kruidenier

Een hele eer dat ik hier mocht werken

Om de  ploeg  wat te versterken

Nu sta ik hier voor jullie trots als een pauw

Het enige wat ik vandaag zeggen wou

is proficiat eerlijkwaar

want jij daar, jij bent ommekaar!

 

Jolien Horré

Coördinatie Buurthuis Ommekaar

BIJBELGROEP


Vanaf 2019 zijn we met onze bijbelgroep wat nieuws begonnen. In plaats van één stukje uit de bijbel te nemen, proberen we nu om de eerste lezing en de evangelielezing van een zondag te nemen. Zo kunnen we ook nagaan wat het verband tussen beide is.

Op maandag 3 juni om 20 uur in het bovenlokaal De Ark in Don Bosco werken we rond 1 K 19, 16-21 en Lc 9, 51-62.  


Zoals altijd is iedereen die belangstelling heeft voor de bijbel altijd weer welkom.


SAMANA  DON BOSCO BUIZINGEN

Op dinsdag 28 mei organiseert Samana Don Bosco Buizingen een infosessie met als thema ‘Darmproblemen & -aandoeningen’.

 “Gezondheid begint in de darmen”…een niet mis te verstane boodschap.

Als je weet dat ontzettend veel mensen kampen met darmproblemen, dan is het zeker belangrijk om je goed te laten informeren.

Spreker is Dr. Greta Van Pottelbergh, huisarts op rust.

Welkom op dinsdag 28 mei, om 19u in Zennedal, Alsembergsesteenweg 130  te Buizingen. (achter de Don Boscokerk).

Gratis inkom.

EEN WENS VOOR EEN FIJNE VADERDAG

 

Papa’s zijn raar (maar waar).

Soms houden ze van voetbal,

soms van fietsen.

Soms willen ze tuinieren,

soms alleen maar nietsen.

Of ze zijn gek van liedjes.

Of van gemor.

 

Heeft de jouw niks ?

Niet eens een baard,

geen pruik, geen snor ?

 

Trek het je niet aan!

Want ook deze papa’s

zonder baard of snor,

zonder liedjes of gemor,

kun je vrolijk roepen:

Papa, jij zit snor!


Geert De Kockere, Samen over een muurtje

11.11.11 nieuws


Beste vrijwilliger,

Met ongelooflijk veel trots stellen we jou de kortfilm 'Een verkeerde toekomst' voor.

Niemand minder dan de wereldberoemde Belgische regisseur Michaël R. Roskam maakte deze film voor ons. En dat is niet alles. Ook filmhelden Jan Decleir, Natali Broods en Romy Louise Lauwers staken hun nek uit voor ons om de hoofdrollen te vertolken.

De film speelt zich af in het jaar 2043 en vertelt de familiegeschiedenis en het klimaatverleden van oud-politicus Jules Praat. De wereld zoals we hem kennen is voorgoed veranderd. Dona (Romy Louise Lauwers) gaat samen met haar opa Jules Praat (Jan Decleir) en tante Tina (Natali Broods) na hoe het allemaal begon.

De keuzes van vandaag bepalen de wereld van morgen

Welke erfenis willen politici achterlaten? De klimaatverandering slaat nu al hard toe, vooral in ontwikkelingslanden. Dat is geen doemdenkerij, maar de realiteit.

Daarom willen wij politici meer dan ooit wakker schudden. Net voor de verkiezingen roepen we hen op om moed te tonen. Om niet terug te plooien binnen de eigen grenzen, maar voluit te kiezen voor internationale samenwerking en solidariteit.

Dat is niet alleen nodig voor ons klimaat, maar ook voor armoede, ongelijkheid, migratie en mensenrechten.