Actueel

PAROCHIENIEUWS :

OMDENK-VIERINGEN

Nu het weer even niet mogelijk is om fysiek samen te vieren rond onze parochietafel bieden we op deze pagina opnieuw omdenk-vieringen aan.

Wekelijks kan je hier de teksten terugvinden van de zondagsvieringen.

Omdenk-viering 22 november

Warme woorden

Samen Allerheiligen vieren zat er dit jaar niet in. We vierden met de families die iemand het voorbije jaar moesten loslaten. Maar we waren ook verbonden met elkaar via een kaarsje en een prachtige viering. We riepen op om thuis met  Allerheiligen een kaars te laten branden en zo een gevoel van elkaar te dragen door te geven.

Jan, Alis, Freddy en Annette maakten een krachtige viering. Al wandelend brachten we deze rond bij onze parochianen samen met het kaarsje. Maar ook iedereen die gewoon even in de kerk kwam kon genieten van de meditatieviering. En we ontvingen warme reacties die we graag delen:

“Van harte bedankt en proficiat aan Alis,Anette, Freddy en Jan voor het mooi klank en beeldwerk. Zo  kunnen wij toch een bezinning en troostmoment beleven in deze droevige dagen”. Paula Hombroeckx

“Beste Freddy, Anette, Alis en Jan, beste leden van de Don Bosco parochie,
We waren wel onder de indruk vandaag en willen jullie wel eventjes danken voor de bezinning van vandaag. Het was geen viering en toch voelden wij ons niet alleen. Het voorbereidende werk en de opnames brengen rust en stilte en ook troost. We appreciëren dit enorm. Hartelijke groeten”. Marijke en haar mama

“Wij danken hartelijk voor de door Freddy gebrachte folder en uitnodiging. Wij hebben ondertussen de montage gezien. De tekst, foto’s en geest zijn zeer diep en indrukwekkend. Nog eens dank”. Helga en Hubert

“Dag Els en de ploeg, dank je wel voor de viering en het kaarsje dat ik kreeg via Marij. Het zal zondag zeker branden zeker een voor Herman en de al de anderen die dit jaar er niet meer zijn, alleen wel in gedachten. Een fijne hoogdag voor jou en de familie. Lieve groetjes”. Hilde

“Beste Freddy, Anette en Alis. Eerst en vooral een hartelijk dankjewel aan Freddy om ons de viering en kaarsje te bezorgen. De viering heb ik zeer aandachtig en rustig doorgenomen. Proficiat aan alle drie voor deze prachtige viering met heel mooie teksten. Dit is ééntje om te bewaren! De kaars zullen we zondag tijdens de viering bij ons thuis laten branden en dan zijn we samen in verbondenheid met al onze parochianen en al de mensen die ons voorgingen. Nogmaals proficiat. Hou jullie sterk en gezond. Tot later”. Victoria

“Gods liefde reikt verder dan de horizon. Dit is de titel van het tekstboekje van de Allerheiligenviering dat Marij ons gisteren verrassend en coronaproof aan de voordeur kwam overhandigen, samen met het kaarsje dat uitkijkt naar Allerheiligen en een mooie bezinning als toemaatje. Dit berichtje om jullie te danken met deze woorden: Gods liefde reikt, dank zij jullie team, niet alleen verder dan de horizon maar reikt ook tot in Tollembeek.

Het is weer eens duidelijk dat in tijden van beproeving je kan toetsen of de mooie woorden die in kerken gesproken worden echt vlees en bloed worden. It’s the spirit of Don Bosco!  Dank voor al jullie warmte”. Erik en Rik

“Dag Els, Freddy en Alis, vandaag ben ik op mijn wandeling in de Don Bosco-kerk binnengegaan. De deur staat ook zo uitnodigend open. Wat een prachtige videomontage heb ik daar gezien. Ongelooflijk mooie natuurbeelden met aangepaste, duidelijk gesproken teksten. Wat een mooie viering. Alles heel sfeervol. Wie daar niet stil van wordt... De "keien van mensen" deden me vanzelf terugdenken aan Frans Verbeke, aan onze collega Jenny Hermy en aan zoveel anderen. Origineel gedaan. Ik ga zeker nog terug, want ik heb nog niet alles kunnen bekijken. Een dikke proficiat aan al wie daaraan heeft meegewerkt. Alis, kan het zijn dat ik speciaal aan Jan mag denken? Knap werk! Jullie mogen het gerust verder sturen naar eventueel andere medewerkers. Chapeau! Een fijn herfstweekend, ondanks de beperkingen.”Leo

HIER BRANDT EEN VLAM VOOR JOU

Een vraag tot oproep voor alle jongeren en kinderen (ook 8-jarigen)

 

Studio Brussel doet een oproep

 

"We moeten er zijn voor elkaar, zeker als het moeilijk gaat.

Hang een vlam voor je raam en laat je buurt weten dat jij wil helpen waar je kan.

Teken de vlam in

Knip hem uit

of teken zelf een vlam op je stoep

Verf hem op je raam

Hang een laken met een vlam aan je deur ...

 

Het maakt niet uit hoe je het doet, maar hang een vlam uit

Zo toon je dat ook jij het verschil kan maken.

 

Want het verschil dat zijn wij allemaal !

 

Je mag gerust een foto nemen van jouw vlam en stuur deze dan gerust door naar donboscobuizingen@gmail.com

OOK SINTERKLAAS IN DE BAN VAN TAKE AWAY

De Goede Sint lanceert op eigen initiatief vanaf nu tot aan zijn feestdag van 6 december in het Buurthuis Ommekaar een take away speelgoedactie. Wat heeft die goed heilig man bedacht voor Ommekaar? Wel, het buurthuis telt heel veel grote ramen. Vanaan de straatkant heeft de Sint vele mooie stukjes genummerd speelgoed goed zichtbaar in al die vensters geplaatst. Wie als eerste het nummer dat bij elk speelgoed staat doorbelt naar Jolien van Ommekaar via haar nummer 0478 45 33 53 kan het speelgoed corona veilig – enkel op donderdagnamiddagen bij haar in Ommekaar afhalen. Ouders bevestigen deze take away actie van de Sint via bankcontact.

Op diezelfde donderdagnamiddagen kunnen in het buurthuis in te kleuren tekeningen van de Sint afgehaald worden. De ingekleurde tekeningen drop je later in de brievenbus voor het buurthuis of je stuurt ze op met de post naar Buurthuis Ommekaar, Hoogveld 1 te 1501 Buizingen. Daarna zorgt de Sint voor een lekker geschenkje. Dit kan eveneens telkens op de take-away donderagnamiddagen afgehaald worden.


Jolien.

De Heilige Paus Johannes-Paulus II verheven tot patroonheilige van de pedofiele clerus.

Hoe hemels is dees?

 

Voortaan kan elke geestelijke kindermisbruiker bidden tot paus Johannes-Paulus II die bij leven en welzijn tijdens zijn pontificaat op aarde pedofiele kardinalen, bisschoppen en priesters al in bescherming nam. Intussen is hij door zijn opvolger, paus Franciscus, gelegitimeerd dit te doen vanuit zijn heilige hemelse troon.

 

Hoe de huidige paus Franciscus en zijn onmiddellijke omgeving  – we zijn intussen bijna in 2021 - nu al verontwaardigd zijn over het feit dat kardinalen en andere bisschoppen met klinkende namen zoals McCarrick, George Pell (die intussen in het Vaticaan mag verblijven), Henryck Gulbinouviez, Luigi Ventura en Stanislaw Dwiwisze… in de vorige eeuw tijdens hun diensturen als bisschop of kardinaal kinderen konden misbruiken of bovendien ook nog andere priesters en prelaten een handje hielpen om diens kindermisbruik geheim te houden, biedt nieuwe perspectieven om de devotie tot de heilige paus Johannes-Paulus II aan te wakkeren. Hoe hemels is dees?

 

Wereldvreemd is het misschien wel, maar toch is het binnen de katholieke kerk altijd de normaalste zaak ter wereld geweest. Het is al van 1997 geleden dat ik voor het eerst een klacht betreffende bisschop Roger Vangheluwe van Brugge bij kardinaal Danneels overmaakte betreffende diens kindermisbruik. Misschien was de kardinaal, overladen met het vele andere werk vergeten deze klacht over te maken aan de toenmalige paus en aan Rome. Maar ook in 2021 zal bisschop Vangheluwe nog vrij rondlopen, ongestraft door Rome. Dit is helemaal niet abnormaal in Vaticaanse kringen. Met steun uit de hemel, dank zij paus Johannes-Paulus II.

 

Ik kan het niet anders interpreteren: enkel voor de schone schijn is Rome, nu pas, selectief verontwaardigd over hier en daar een paar perverse eminenties. Redelijk wat media hebben dat wereldwijd al decennia geleden openbaar gemaakt. ‘We kunnen niet achter blijven’ moet de redenering nu geweest zijn bij paus Franciscus en zijn ministers. Maar over de resterende 99% van de clerici die kinderen misbruikten blijft het stil in Rome. Dat paus Johannes-Paulus II, die dat allemaal wist én deze info richting doofpot liet sturen was geen hindernis om hem subito santo te verklaren toen hij overleed. Er was inderdaad haast bij want binnen de heiligenkalender was nog geen enkele patroonheilige bereid gevonden, om de van seksueel misbruik beschuldigde priesters in bescherming te nemen. Dat is dus tijdens het pontificaat van paus Benedictus recht gezet door zijn voorganger zalig te verklaren. Terwijl paus Franciscus de kroon op het werk zette door paus Johannes-Paulus II meteen heilig te verklaren. Een heilige paus die strafbare feiten heeft gepleegd… ook dat moet kunnen binnen de katholieke kerk. En eens heilig, altijd heilig. Het lijkt mij onmogelijk dit ongedaan te maken.

 

Bij wijze van proef diende ik in september 2019 nog eens een klacht in betreffende een eminent Vlaamse en vooraanstaande clericus… die intussen in Rome sierlijk pronkwerk verricht. We zijn intussen al een tweede jaargang verder… gelooft iemand nog echt dat de paus en zijn omgeving hier werk van maakt en deze eminente eerwaarde ter verantwoording zal roepen? Nee, toch! Het blijft muisstil op dat front.

 

In het voorjaar 2019 had paus Franciscus nochtans gedecreteerd dat voortaan elke priester die op de hoogte is van seksueel of ander machtsmisbruik door een clericus dit verplicht is te melden aan Rome.

 

In september 2019 stuurde ik daarom vijf aangetekende brieven betreffende een dossier van een Vlaamse kloosteroverste naar Rome. De paus zelf, de congregatie van de geloofsleer, de congregatie van het religieuze leven, de nuntius in Brussel… allemaal kregen ze het dossier toegestuurd. We gaan snel 2021 tegemoet. Hoe kijk ik uit naar een Erik Van Looy ‘t’is gebeurd’ moment! Maar nee, er gebeurt tot op heden niets met die klacht net zoals er met de klachten betreffende bisschop Vangheluwe niets is gebeurd. Net zoals er met een miljoen andere klachten van slachtoffers wereldwijd niets is gebeurd. De heiligverklaring van paus Johannes-Paulus II werkt!

 

Rik Devillé

www.mensenrechtenindekerk.be

Tollembeek, 13 november 2020

EVEN TOT RUST

Je bent van harte welkom in onze Don Boscokerk: de deur staat steeds voor je open.

Je kan er even tot rust komen, de tekst van een viering nemen, een kaarsje vinden en dit kan je gerust een plekje geven op onze gedachtenisweide. 


HOE WARM IS DEES!

Half november schoot het jaarlijks weerkerende @ventuur (lees: advent uur) van de Don Boscojeugd vanuit alle vijf catechesehoeken in actie. Nancy had een vernuft plan uitgedokterd om in tijden waar corona de baas is toch het adventuur te kunnen laten doorgaan. De kerk werd omgetoverd in een goed uitgetekend afhaalcenter terwijl overal in de huizen moeders én vaders, maar uiteraard de jeugd als initiatiefnemers in actie schoten. Het resultaat van de mooie kerstcadeaus, smakelijke pannenkoeken en soep à volonté vind je op facebook van de Don Boscoparochie.

En wie waren de genodigden? Voor deze groepen liepen wij warm: Brothers of Solidarity: dit is een organisatie die zich inzet voor daklozen in Brussel. Maar ook een Halse organisatie kon op ons rekenen. Voor hen hebben we kerstdozen gemaakt met leuke dingen in met o.a. sjaal, snoepjes, een bestek, kousen, wanten, een spel. Er zijn ook gezinnen die dakloos zijn in Halle. Wij bezorgen de organisatoren de afgewerkte dozen en zij gaan die ronddelen.


Ook de vzw de Wombat krijgt onze aandacht. Het is een vzw die zich inzet om speeltuigen te maken voor kinderen en jongeren met een beperking of ook om kamers te schilderen en leuk te maken. En last but not least kan ons eigen Buurthuis Ommekaar niet ontbreken op ons warmste solidariteitslijstje dit jaar. Samen met de koepelorganisatie Welzijnszorg krijgen ook zij onze warmte.

Bij het opstellen van dit bericht (12 november) ziet onze bestellingslijst van adventskransen, pannenkoeken, versesoepinpotjes, kaarsen en kerstkaarten er uit als volgt: 42 adventskransen, 310 pannenkoeken, 19 liter soep. Alles af te halen in de mooi versierde kerk. Intussen lopen de bestellingen nog verder binnen.

Wij zijn ontzettend blij met de respons en de opkomst. Het is nu al een gedisciplineerd heen en weer geloop in de Don Boscokerk. Zij lijkt al helemaal in de kerstsfeer ondergedompeld. De jongeren zijn super enthousiast.

Maar er is nog meer. We maken heerlijke boomverwarmknuffels en die hangen we aan bomen in het Buizingse straatbeeld. Een beetje fleur en kleur in de straten in de komende tijd kan geen kwaad. En vanaf zaterdag 14 november staat er een reuze vlam voor onze kerkdeur. Daar maken onze mannen Luc, Bart, Marc en Danny zaterdag werk van. Iemand die het allemaal zag gebeuren liet zich ontvallen: ‘die van @ventuur zijn niet klein te krijgen’. Zo te zien blijft deze warmte nog lang tot na kerstmis glooien. Maar intussen nu eerst: iedereen verder aan de slag. Ja, die jeugd van tegenwoordig!