Actueel

PAROCHIENIEUWS :

ZOMERPROJECT 2019  DON BOSCO BUIZINGEN


Van harte welkom om tijdens de zomermaanden in de Don Boscokerk de tentoonstelling ‘Over stenen’ te komen bezoeken.

Laat je betoveren door de prachtige schilderijen van Greetje Deroose. Zij neemt je mee ‘Over Stenen’. De schilderijen nodigen je uit tot observatie, de woorden erbij tot inspiratie, de vragen zetten je op weg om je gedachten neer te schrijven…

Deze schilderijen worden ook in de zondagliturgie gebruikt.

Neem de tijd om even binnen te springen, te mijmeren en tot rust te komen.Zondag 25 augustus: Doorgang

Doorgang


Varen op rustig water
statige granieten rotsen maken indruk.
Netjes aaneengesloten, hoog oprijzend vormen ze een ondoordringbare façade.
Niemand twijfelt aan de stevigheid van de klif.
Toch ontdekken we scheuren en barsten
en verder zelfs een smalle doorgang...


Wanneer trek jij muren op? Is er soms een barst in je façade en laat je binnenkijken? Stel jij je open? Laat je iets of iemand toe om samen…

VIJF JAAR PLOEG

foto: ploeg 

Eric Verdoncken gaf zijn vijf jaar ploegmandaat door aan Inge Mertens.

En wij ploegen samen verder!

Vijf jaar ploegengagement is een hele tijd.

Een periode van mooie en moeilijke momenten. Warme en sterke ontmoetingen.

Ontdekkingen, krachtige gesprekken en zoeken naar toekomstwegen.

Wij zijn ontzettend dankbaar dat Eric vijf jaar mee onze parochiedromen vorm en leven gaf.

ZENNEDAL KLAAR VOOR ZOMERKAMPEN!

Jeugdverblijfcentrum Zennedal mocht in de eerste jaarhelft van 2019 al tien groepen ontvangen, goed voor 1.860 overnachtingen.

Met de vakantiemaanden in ‘t verschiet brengen we jullie graag wat nieuws over de groepen die op kamp komen in juli en augustus. 


Onze gasten in juli...

De jongeren van Chiro JKR Ruien bijten de spits af. Zij verblijven in Zennedal van 1 tot 14 juli. Ruien is een deelgemeente van Kluisbergen, gelegen in de Vlaamse Ardennen, met hellingen met klinkende namen als Oude Kwaremont, Paterberg, Kluisberg…

Op 14 juli verwelkomen we Akabe Albatros uit Pijpelheide, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Deze scoutsgroep richt zich specifiek tot personen met een licht- tot matig mentale beperking, personen met een licht motorische beperking en tot personen met autisme van 6 tot 26 jaar. 

Akabe staat voor Anders Kan Best. De naam Albatros werd gekozen omdat de albatros een unieke vogel is. Hij kan zeer goed vliegen, maar het landen lukt hem niet zo goed.

Goed om weten: in september start er in Halle eveneens een Akabe-groep. Kinderen en jongeren met een beperking zijn er welkom elke derde zaterdag van de maand. Deze nieuwe jeugdbeweging wil iedereen laten genieten van het spelplezier en het groepsgevoel dat een jeugdbeweging met zich meebrengt.

Van 21 tot 31 juli wordt Zennedal ingepalmd door Chiro De Pretmakers uit Gits. Hun naam behoeft geen verdere commentaar!


… en in augustus

Van 31 juli tot 10 augustus ontvangen we Chiro Aartrijke. Bezienswaardigheid in Aartrijke is het opmerkelijke oorlogsmonument voor de gesneuvelden en vermisten van WO I. De tekst “Welk nut ligt er in het storten van ons bloed” maakt het tot een uniek monument omdat het de oorlogsheroïek niet verheerlijkt.

Van 10 tot 20 augustus ontvangt Zennedal de groep Jeugd Rode Kruis Harelbeke. Ze noemen zich ‘de meest bruisende jeugdvereniging van Harelbeke’. Zij gaan niet enkel voor ontspanning, maar steken ook regelmatig een handje toe bij activiteiten van het Rode Kruis.

Tot 28 augustus kan Zennedal dan even uitblazen alvorens harmonieus af te sluiten met Jeugdharmonie Taccato Meerbeke. Het is een harmonieorkest voor jonge en beginnende muzikanten. Zij spelen toegankelijke, mooie en vaak ook zeer bekende muziek, bv. uit  films.

Hopelijk wordt het voor al deze groepen een plezante vakantie, mede dankzij de inzet van de ploeg van Zennedal-vrijwilligers die ervoor zorgen dat de vakantiegangers blij en voldaan weer huiswaarts keren en zin hebben om één van de volgende jaren terug te komen.


Freddy & Anette

WELKOM MET EEN KNIPOOG


Welkom jij die dit leest

Welkom jij die ons ziet

Welkom jij die luistert

Welkom jij die stil kan worden

Welkom jij die leven geeft

Welkom jij die niet oordeelt

Welkom jij die jouw hand op onze schouder legt

Welkom jij die ons vertrouwen schenkt

Welkom jij die naast ons gaat

Welkom jij die achter ons staat

Welkom jij die met ons mee gaat.

 

Een wens voor een start vol “welkom-ige” momenten.

HOEVERESTAURANT DE OKKERNOOT


Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus houdt De Okkernoot haar jaarlijkse barbecue, een smaakvolle en hartelijke ontmoetingsgelegenheid, gehouden tvv haar werking voor personen met autisme in Vollezele, Halle en Denderwindeke.

Gun u een lekker onthaal in de gezellige sfeer van De Okkernoot. 

Vernieuwde salades & oa. veggieschotels staan op het menu!
Welkom op zaterdag 24 augustus vanaf 17 uur en op zondag 25 augustus vanaf 11.30 u. (ook ‘s avonds), Repingestraat 12, 1570 Vollezele.


KOM JE MET ONS MEEVIEREN?


We gaan op zoek naar wat vriendschap voor ons kan betekenen.

Goede vrienden zijn belangrijk voor een gelukkig leven.

Het doet er niet toe hoeveel vrienden je hebt. Een, twee, drie...

Maar het is wel belangrijk om zelf te zoeken hoe jij vriend kan zijn.

Gaan we samen op tocht?

Je bent van harte welkom

op zondag 22 september om 10 uur in de  Don Bosco kerk te Buizingen om samen de Kruisoplegging te vieren.

UITNODIGING STARTDAG WELZIJNSZORG


Donderdag 3 oktober vanaf 18.30 uur in GC De Zandloper, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel. Kan je er niet bij zijn in Wemmel?

Vrijdag 27 september vanaf 14.00 uur in het Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel.

 

 Waarom die datum met stip in je agenda aankruisen?


Welzijnszorg viert haar 50ste verjaardag, feest onder protest!

50 jaar prikken. Aaibaar of pijnlijk? Want na 50 jaar armoedebestrijding hebben we nog steeds veel werk voor de boeg.

Programma:

*Solidariteitsfestival: Kom ontdekken wat solidariteit allemaal kan betekenen.*Slotspektakel: Wat kunnen we doen om solidariteit te versterken? Samen maken we het verschil!*Receptie.Praktisch: Deelname is gratis.

Afspraak samen vertrekken: wil je graag naar de startdag in Brussel? Op vrijdag 27 september vertrekken we aan het station van Buizingen; we nemen om 13.44 uur de trein richting Leuven naar Brussel Centraal.

Wil je graag naar de start dag in Wemmel? Donderdag 3 oktober spreken we af aan de Don Bosco parochie om 18 uur; dan rijden we samen naar Wemmel. Voor deze optie graag onderling afspreken wie rijdt en wie meegaat.

BIJBELGROEP


Vanaf 2019 willen we met onze bijbelgroep wat nieuws proberen.

Ivp één stukje uit de bijbel te nemen, proberen we nu om de eerste lezing en de evangelielezing van een zondag te nemen. Zo kunnen we ook nagaan wat het verband tussen beide.

Zoals altijd is iedereen die belangstelling heeft voor de bijbel altijd weer welkom.

Om 20 uur in bovenlokaal De Ark in Don Bosco

Programma 2019: 2 september: Am 6,1-7 en Lc 16, 19-31.

ONTMOETINGSCENTRUM IN HALLE


Beste, graag nodigen we je uit op de vergadering rond het idee van een gezamenlijk sociaal en transitie belevingscentrum in Halle.

Wanneer? dinsdag 3 september van 14u tot 16u in de Thevenetzaal (vergaderzaal gelijkvloers) Stadhuis Halle (Oudstrijdersplein).

Voor wie er dan niet bij kan zijn is er een extra vergadermoment op woensdag 11 september van 20u tot 22u in Oxfam Wereldwinkel, Ninoofsesteenweg 5, Halle.

Waarom?

*Heel wat organisaties hebben nood aan een locatie in Halle. Ruimte is tegenwoordig schaars en de organisaties hebben soms nood aan eenzelfde soort ruimte, maar op andere momenten. Door op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke locatie, kom je tot een efficiënter gebruik van ruimte en middelen. Ontmoetingsruimte, vergaderzalen, gesprekslokalen e.d. zijn niet continu in gebruik en kunnen dus gedeeld worden.

*Het is niet louter een ‘fysisch’ te delen ruimte, maar zo kan er ook meer samengewerkt worden. Dergelijke constructies elders hebben reeds geleerd dat samenwerken verbindt. Er komt niet enkel winst op het vlak van ruimte en middelen, maar de samenwerking tussen de verschillende actoren levert ook een inhoudelijke winst op. 1+1= 3! Samenwerking: meerwaarde zit ook in de samenwerking met elkaar: bijvoorbeeld jongeren van Arktos kunnen toog maken voor LEF winkel. Mensen van Open armen komen naar de LEF winkel, nemen deel aan het sociaal resto van het CAW.

*Zo’n ontmoetingsruimte, met deelruimtes kan uitgroeien tot een soort groot ontmoetingscentrum in Halle, waar zowel mensen in kwetsbare situaties als anderen elkaar ontmoeten, gebruik van maken, initiatieven in kader van duurzaamheid in ruime zin kunnen groeien. Het kan de plek zijn om dingen als lezingen, info momenten, brainstorms, open vergaderingen, inzamelpunt, iets te eten, ... te huisvesten.

*De maatschappij moet dringend zijn model van produceren en consumeren een transitie laten ondergaan naar een systeem dat binnen de beperkingen van de aarde blijft.

 

Bedoeling van de volgende vergadering is om een beeld te krijgen van wie er geïnteresseerd is, wie wat nodig heeft en wie wat kan bijdragen, zoektocht naar een gezamenlijke missie/visie en financiering.

Kun je helemaal niet maar ben je wel geïnteresseerd of je kan ons aan nuttige informatie helpen stuur dan gerust een mailtje.

Groetjes, Bruno Tordeur LEF Pajottenland-Zennevallei/Oxfam Wereldwinkel Halle-Beersel; Liesbeth Smeyers RISO Vlaams-Brabant


FAIRTRADE WANDELZOEKTOCHT


Fairtrade, eerlijke handel, Oxfam

 

Voor het eerst organiseert Oxfam Wereldwinkel Lennik een wandelzoektocht van ongeveer 4 km doorheen Lennik. Tijdens deze wandelzoektocht vol toffe en verrassende vragen ontdek je de natuur, leer je een beetje geschiedenis van Lennik en hou je er een heerlijk gevoel van nostalgie aan over ... en misschien word je de winnaar van een mooie prijs?

De inschrijvingsformulieren zijn te verkrijgen in de Oxfam Wereldwinkel, Markt 4A te 1750 Lennik dit tijdens de openingsuren.

 

Openingsuren Oxfam Wereldwinkel:

Dinsdag: 9u30 -12u30

Woensdag:14u -17u

Zaterdag: 10u – 16u tot 13u in juli en augustus

 

De kostprijs is 5€ individueel of per groep.

Startdatum : 1 juli – Einddatum 31 augustus