Actueel

Parochienieuws

Recht van antwoord


In het parochieblad van 27 september staat een tekst van Guy De Keersmaeker, door hemzelf "Verslag van de Zoneraad" genoemd.  Deze tekst komt geenszins overeen met wat er op de zoneraad effectief is gezegd over de gesprekken tussen vicariaat en Parochie Don Bosco  maar belicht enkel zijn positie.  Het antwoord van de Parochie Don Bosco noch de reacties van de andere aanwezigen op de zoneraad komen aan bod.

Deze tekst was niet op voorhand gezien, laat staan goedgekeurd door de zoneraad.  Wij rekenen er dan ook op om in één van de volgende edities een correct verslag van deze raad te mogen vinden.

Het Groeizegenjaar is gestart


Samen op weg en ontdekken waar we zelf voor staan.

Onze waarden durven uitspreken en ook luisteren naar de verhalen van Jezus,

ons onderdompelen in het thema "Helemaal Jij Samen Wij".

Tijdens onze eerste bijeenkomst kwam Hilde Lemey langs

ze vertelde over haar reizen, ze liet ons een stukje wereld zien

door de verhalenvan verschillende hoofddeksels. En liet ons ontdekken

dat iedereen een plek verdient op onze aarde.

Zondag vierden we de kruisoplegging en we kozen om de omhaling te houden

voor een project uit Senegal, Les Cajoutiers.

Wil je graag wat meer informatie dan kan je eens kijken op hun website


https://www.lzg.be/les-cajoutiers


Vele groeten De jongeren van het groeizegenjaar, Els, Els en Anita

Geraakt


Ook wij zijn geraakt door de documentaire reeks “Godvergeten”.

Het kunstwerk van Ingrid Rosschaert doet ons stilstaan bij zoveel verdriet en pijn.  Het doopkleed is van onzacht glas. Het kind afwezig, maar evenzeer breekbaar en eenzaam. Breekbaar in de greep van haast onvergeeflijke daden. Eenzaam te midden van de even onvergeeflijke stilte die vaak volgde. Esse est percipi, kunstwerk voor en aandenken aan alle slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. Het kunstwerk kreeg een plek in Brugge.

Kilometers tot iedereen mee is


Wat?  Wandel- en fietsactie om 60 000 km te halen met parochianen en sympatisanten

Waarom? Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de parochie

Wanneer?  Van zaterdag 23 september 2023 tot zondag 17 maart 2024

Waar?  Overal waar maar je maar wil - ter inspiratie vind je elders op de website wat ideeën

Hoe?  Je wandelt of fietst en registreert daarna de afgelegde kilometers via onderstaande link

De totaalstand wordt elke week gepubliceerd.

En wat nog?  Je kan ook financieel bijdragen en/of je laten sponsoren via Broederlijk Delen


Godvergeten


Vierdelige documentairereeks over het misbruik in de Kerk, 10 jaar na Operatie Kelk


Toen het misbruikschandaal op 24 juni 2010 in alle hevigheid losbarstte, keek de wereld ernaar met grote verwondering. Ongeziene beelden van huiszoekingen in het Aartsbisschoppelijk Paleis gingen de wereld rond: een razzia die tabula rasa zou maken met het misbruik en doodzwijgen van misbruik binnen de kerk in België. Wat volgde nadien? Stilte. Op een vreemde manier lijkt Operatie Kelk intussen vergeten. Na een ellenlange procedureslag belandden de dossiers in een kast ergens in Brussel. Duizenden slachtoffers en hun trieste verhalen zitten nog steeds verborgen achter die getuigenissen op papier. Enkelen van hen vertellen nu hun verhaal, na jaren van zwijgen.


Nog terug te bekijken via vrt max

Feestweekend 60 jaar Parochie


Het is voorbij, het prachtige feestweekend voor ons 60-jarig bestaan!  Een fotosessie waarbij alle groepen en personen met Els op de foto konden (om haar in de picture te zetten voor haar 20 jaar activiteit), een heerlijke en overdadige Barbecue met 160 deelnemers en een prachtige viering, voorbereid en voorgegaan door de Ploeg, met meer dan 180 parochianen... Dit was een geslaagd evenement!


En als het aan ons, onze parochianen en onze medewerkers ligt, doen we er vlotjes nog eens 60 jaar bij...


Foto's en meer tekst volgen ongetwijfeld

Interview Rik Devillé


Stadsradio Halle heeft een nieuw concept, waarbij Geert Maeckelbergh elke vrijdag tussen 17u en 19u een audioportret maakt van een interessante persoon.  Een beetje speciaal is wel dat Geert blind is, maar dat belet hem niet om volop zijn dromen te beleven.  Dus toen hij over zijn idee vertelde tegen André Seghers, zag die dat meteen zitten en gaf hem een mooi moment voor zijn uitzendingen.


Het programma start vanaf vrijdag 1 september op Stadsradio Halle (105,6 FM of via het internet).  Maar deze week werd al proefgedraaid met een interview met Rik Devillé over het historische jaar 1963.  Rik vertelt hier vooral zijn verhaal, maar onvermijdelijk komt ook de parochie Don Bosco aan bod.

Reportage: Els vertelt over onze parochie


Student video aan de LUCA School of Arts, campus C-Mine Jente Lesschaeve maakt een prachtige videoreportage over onze parochie.  Hiertoe volgde hij een tijdje Els Paridaens in alles wat ze deed.  Zijn  documentaire focust enerzijds op de weg die onze parochie heeft afgelegd zonder priester om te komen waar we nu staan - maar ook op de moeilijkheden die we laatste tijd ondervinden in de samenwerking met de kerkelijke hiërarchie.  "We kiezen met deze gemeenschap ervoor om eucharistie te blijven vieren, te blijven doorgaan, samen met alle voorgangers, zonder priester.  Niet om tegendraads te zijn maar omdat we geloven in deze manier van geloof beleven en kerk dichter bij de maatschappij te brengen. We geloven dat wij elk op onze eigen manier een band maken met God en het Goddelijke voelen in onszelf." zo klinkt het in de reportage.

Midzomer was een pracht-weekend


Naar jaarlijkse gewoonte vierden we ook dit jaar opnieuw: midzomer. Met een prachtige opkomst genoten we van het optreden van Suma Khantaty olv Dick Vandaele. Nadien maakten we tijd om opnieuw met elkaar te verbinden en nieuwe mensen te ontmoeten én proefden we van een heerlijke BBQ. De nacht brachten de meesten zoals gewoonlijk in tenten door: zo ervaarden we het gevoel dat onze jongeren hier op kamp mogen beleven. We sloten het weekend af met een beklijvende zondagsviering die buiten doorging op de weide. We verwelkomen Nathalie Debaes als nieuwe voorganger én herbevestigde de gemeenschap voorgangers die al jaren met hart en ziel vieringen voorgaan opnieuw in hun engagement: een warm moment, gedragen door de gemeenschap. Een videofragment van dit moment vind je HIER. 


De ploeg liet een liedje schrijven om alle vrijwilligers binnen Zennedal en DonBosco-parochie te bedanken! Herbeluister het HIER.  


 Prachtig & Krachtig!


“Het gaf werkelijk tonnen energie om te voelen hoe iedereen zichzelf voor de volle 100% smeet om de boodschap over te brengen. "Ik ken een geweldige vrouw" en dat zullen ze in Halle geweten hebben. Ik ken er intussen veel meer: een héle parochie vol! Ik ben zo trots op iedereen die hier deel van uitmaakte, zo'n actie bedacht heeft en op poten gezet heeft: gewoonweg schitterend. Bedankt aan Jente Lesschaeve om dit moment zo mooi in beeld te brengen.”Jolien Horré

- Zingevingswerker Zennedal

Baraye actie was groot succes!


Op maandag 29 mei trok een grote groep parochianen 's middags naar de grote markt van Halle om er in de vorm van een "flashmob", een (min of meer) onverwachte, ongeplande actie, het lied "Baraye" te zingen.


Ze deden dit om de vrouwenmaand mei af te sluiten met een niet te missen signaal: wij willen dat iedereen zichzelf kan zijn, kan zijn, dragen en doen wat men wil.  De groep slaagde erin om ook heel wat mensen op de markt te doen meezingen en daarom kan de actie zeker een succes worden genoemd.


Op facebook circuleren heel wat filmpjes van deze actie - dus volg onze parochie om dit allemaal te bekijken en te kunnen volgen!

DAAR MOET JE LEV VOOR HEBBEN

 

Er is weer eens een kogel door de Don Boscokerk gegaan. En het was niet toevallig op Pinksteren. Net zoals de buitenstaanders op die eerste Pinksterdag dachten dat de apostelen iets te diep in het glas hadden gekeken, zo werd ook de Pinksterviering redelijk high. Niet toevallig waren het ook weer de jongeren die ons op sleeptouw namen. Het werd een prachtige, krachtige viering.

En het is ontzettend fijn als je zoveel jongeren enthousiast hun plekje ziet innemen. Dit zijn hun namen: Estée, Elvina, Ella, Lotte, Louise, Amber, Jay, Hannes en Victor namen ‘hun’ plekje op tafel in. Zo zetten zij hun eerste stappen op hun LEVreis. En zo vormen zij de groep "LEVel 1”.


De LEVreis


De nieuwe naam van ‘De Lange Weg naar het Vormsel’ wordt nu: LEVreis

Het project van ‘De lange Weg’ startte in 1984 in Buizingen. Volgend jaar vieren wij dus al de veertigste editie. Volgens Bijbelse normen is dat al ‘een volle tijd’ en in nieuwe tijden past ook een nieuwe naam. Why not?


Maar achter die naam zit heel veel. En daar is uiteraard over nagedacht. Niet door enkelen maar door heel velen. Het eindresultaat werd op Pinksterdag voorgesteld en op applaus onthaald. Wat is er allemaal te ontdekken in die nieuwe naamgeving?


Hier graag enkele van de belangrijkste elementen.


De Nieuwe naam van het Vormsel wordt: BieLeV.  Bij ‘Bie’ kan je zeker twee betekenissen vinden: het dialect ‘Een bieke’ komt van een bij... een bestuiver eerste klas maar ook van het Engelse ‘be’ Er staan, er zijn. De ondertitel bij deze nieuwe naam wordt: Heb LEV, spring NU!


En dan zijn er natuurlijk ook nog de namen voor onderweg; de namen voor alle groepen van catechese, van de acht tot zeventienjarigen. LEVel: de achtjarigen. Als de jongeren kiezen om ‘Next LEVel’ te gaan stappen ze in, in de LEVreis. Zo start elk jaar op Pinksterdag een nieuw LEVel 1 en zo kan elke groep elk jaar een level hoger: LEVel 1, LEVel 2, LEVel 3, LEVel 4... tot zij na BieLeV als Biekes met LEV uitvliegen de grote wereld tegemoet, als zij ongeveer zeventien jaar zijn. Dat jonge Pinkstergeweld is volgend jaar 40 jaar jong. Zou je daar niet van de grond gaan? Om zo op elke nieuwe Pinstermorgen, jong volwassenen BieLEVers in het grote leven te zien vliegen?

Toekomstdromen


Dromen, denken, vooruitkijken...


Waar willen we de komende jaren met onze parochie voor staan?

Wat willen we behouden?

Waaraan willen we werken?

Wat is onze kracht?


Een jaar lang ging een werkgroep aan de slag met deze vragen.

Vele gesprekken, teksten en boeken lezen, luisteren naar sprekers, jongeren waren hierbij de ingrediënten.


De parochiedag in oktober was een volgende stap.

Het resultaat van het voorbije jaar voorstellen en toetsen aan de gemeenschap en zijn werkgroepen.