Het ORGEL van de DON BOSCOKERK te BUIZINGEN

EN DE INTONERING VAN SPLEET-LABIUMFLUITEN

De noodzaak om over een oefen-orgel te beschikken rond 1972 heeft me ertoe gebracht mijn huisorgel te bouwen en het bouwen en intoneren van houten fluiten te bestuderen.

De orgelpijpen, die eigenlijk allemaal fluiten zijn, worden gebouwd op het principe van de blokfluiten en bewerken hun klank door een subtiel spel van gestuwde lucht doorheen een spleet naar een scherpe obstructie, die het labium wordt genoemd. Samenvattend kunnen we deze orgelpijpen benoemen als fluiten met een “SPLEET/LABIUM- systeem.

Of de fluit in metaal gebouwd wordt of volledig in hout gemaakt is verandert niets aan dit klank-principe. De metalen pijpen zijn gevormd uit relatief dun en gemakkelijk plooibaar plaatmateriaal in een lood-tin-legering. Bij de houten pijpen is dit uiteraard niet het geval en moeten de onderdelen vooraf zeer nauwkeurig gevormd zijn om de zuivere orgelklank te bereiken. Die precisie is niet evident. Dit bracht mee dat de orgelbouwers tot in de 19de eeuw de houten pijpen steeds bekeken hebben als een noodzakelijk kwaad om de grootste, en dus duurste metalen pijpen te kunnen vervangen door de veel goedkopere houten pijpen.

Een lange speurtocht

De literatuur over de fysica van de klinkende orgelpijp vertoonde in de jaren rond 1970 ook erbarmelijk weinig uitleg omtrent het intoneren ervan. Het behoefde weinig bezoeken aan orgels of studie om vast te stellen dat dit voor de orgelbouwers door de eeuwen heen altijd een zwaar probleem geweest is. Zoveel orgelbouwers als er waren, evenveel verschillende systemen van intonering die gevonden werden. Bovendien werd vastgesteld dat een bepaald systeem dat vanaf de 18de eeuw meer frequent voorkomt, een systeem blijkt te zijn dat zich uitermate snel ontregelt bij het werken van het hout.

Ik voelde me geroepen om dit probleem ernstig te bekijken en zo mogelijk op te lossen. Ik heb moeten wachten tot de laatste jaren van 1990 om concreet onderzoek op universitair niveau te vinden rond aspecten van de spleet/labium-fluiten. Dit nam niet weg dat dit universitair onderzoek, en in het bijzonder de studie door Professor H. FLETCHER in Sydney, wel uiteindelijk met grote zekerheid de mechaniek van de klankproductie door een spleet/labium-systeem vastlegde.

Alleen ontbraken de cruciale vormen en afmetingen van de fluit- of orgelpijponderdelen.De operatoren van deze studies beschikten niet over het uitgebreide statistische materiaal door studie op veel orgelpijpen, om de parameters voor de exacte vorm en afwerking van de fluiten te kunnen vastleggen. Volgens hen moest dit gebeuren door de orgelbouwers zelf. (sic Professor A. HIRSCHBERG in Eindhoven.)

Een nieuwe generatie orgelpijpen werd geboren

Dat werk heb ik gedaan en heb, met de hulp en inspiratie van Professoren en Ingenieurs, waaronder J.-P. SCHEPENS aan de VUB-Brussel, deze parameters voor alle fluitvormen vastgelegd door een onderzoek op meer dan 1000 fluiten. Het belangrijkste gevolg van deze ontdekkingen was een veel grotere uniformiteit van de klank van houten orgelpijpen en bovendien hierdoor een veel snellere en bedrijfszekere productie van de pijpen.

Het orgel van de DON BOSCOKERK in Buizingen bouwde ik in 2009 en werd de ultieme verificatie van deze bevindingen, door dit instrument uitsluitend met houten orgelpijpen uit te rusten. De klank was een revelatie voor mezelf en voor meerdere ervaren organisten! Orgelpijpen van een nieuwe generatie waren geboren. De bevindingen waren van dergelijke algemene aard en trefzekerheid, dat ze toelieten fluiten van eender welk type met succes te intoneren. Deze resultaten werden dan ook verzameld en weergegeven in geschriften die nauwkeurig de fysica en de parameters van de houten orgelpijpen beschrijven.

Daarna werden deze bevindingen en parameters eveneens uitgetest en vastgelegd voor de eerste en meest bekende spleet/labium-fluit, zijnde de Blokfluit.

Jean-Paul DE GREEF – Architect/Orgelbouwer.

Sint-Genesis-Rode 2009.

Boeken:

te verkrijgen of ter inzage bij:

jeanpaul.de.greef@edpnet.be

Het Instrumentenmuseum te Brussel.

Titels:

- HOUTEN ORGELPIJPEN - Theorie en Praktijk

- SUBBAS MET MEER KRACHT.

- HOUTEN PRESTANT MET BUITENFASE

- INTONEREN VAN BLOKFLUITEN

'Dit is het moeilijkste dat ik ooit gemaakt heb'

Rodenaar Jean-Paul Degreef bouwt uniek houten kerkorgel